Na tym forum publikuję moje spojrzenie na Świat. Świat ogólny ale także techniczny, polityczny, gospodarczy, motoryzacyjny. Chciałbym także przyjrzeć się życiu mojemu z zewnątrz. Co minęło i już nie wróci. Dlatego też jest wyłączona możliwość komentowania. W 1974 roku zacząłem jeździć służbowym żukiem w gdyńskiej łączności. Kierownikiem bazy transportowej była kobieta. Mój Żuk a raczej ten, którym miałem jeździć stał w części bazy przeznaczonej na składowanie złomu. Stan wizualny opłakany ale to moja pierwsza praca w zawodzie kierowcy i pierwszy samochód. Stan techniczny był dobry więc się jeździło. Żuk, warszawa, nysa miały przednie zawieszenie oparte o technologię śrubową. Niestety przy niedużych przebiegach była konieczność remontu tego zawieszenia. Olej do silnika Lux o przebiegu do 3000 km lub selektol o przebiegu do 6000 km. Remonty i obsługi były dużą uciążliwością. Nie nasmarowanie zawieszenia śrubowego przy OT1 kończyło się przyśpieszonym remontem tegoż zawieszenia. Silnik przy przebiegu 100000 km nadawał się do pierwszego remontu kapitalnego. W 1974 roku zacząłem jeździć służbowym żukiem w gdyńskiej łączności. Kierownikiem bazy transportowej była kobieta. Mój Żuk a raczej ten, którym miałem jeździć stał w części bazy przeznaczonej na składowanie złomu. Stan wizualny opłakany ale to moja pierwsza praca w zawodzie kierowcy i pierwszy samochód. Stan techniczny był dobry więc się jeździło. Żuk, warszawa, nysa miały przednie zawieszenie oparte o technologię śrubową. Niestety przy niedużych przebiegach była konieczność remontu tego zawieszenia. Olej do silnika Lux o przebiegu do 3000 km lub selektol o przebiegu do 6000 km. Remonty i obsługi były dużą uciążliwością. Nie nasmarowanie zawieszenia śrubowego przy OT1 kończyło się przyśpieszonym remontem tegoż zawieszenia. Silnik przy przebiegu 100000 km nadawał się do pierwszego remontu kapitalnego.Żuk FSC
Prawo jazdy amatorskie czy zawodowe? Do 1974 roku w Polsce były dwa rodzaje prawo jazdy kategorii B. Amatorskie kategorii B i zawodowe kategorii B. Najpierw trzeba było zaliczyć kurs na amatorskie prawo jazdy. Udokumentować rok jazdy, najlepiej mieć auto zarejestrowane na siebie i zaliczyć kurs na zawodowe prawo jazdy kategorii B. Wtedy już byłeś zawodowym kierowcą i można było pracować w tym zawodzie. Prawo jazdy amatorskie czy zawodowe? Do 1974 roku w Polsce były dwa rodzaje prawo jazdy kategorii B. Amatorskie kategorii B i zawodowe kategorii B. Najpierw trzeba było zaliczyć kurs na amatorskie prawo jazdy. Udokumentować rok jazdy, najlepiej mieć auto zarejestrowane na siebie i zaliczyć kurs na zawodowe prawo jazdy kategorii B. Wtedy już byłeś zawodowym kierowcą i można było pracować w tym zawodzie.
Na tym forum publikuję moje spojrzenie na Świat. Świat ogólny ale także techniczny, polityczny, gospodarczy, motoryzacyjny. Chciałbym także przyjrzeć się życiu mojemu z zewnątrz. Co minęło i już nie wróci. Dlatego też jest wyłączona możliwość komentowania.Nawigacja po forumMusisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.Żuk FSC
#1 · 11 maja 2020, 14:03